Škola sportskog penjanja u organiziciji SPK GRIP za sezonu 2014. je završena!

Završni ispit_16

Ove godine sportsko penjačku školu pohodilo je 9 tečajaca, iz Bjelovara i Ivanić-Grada. Kroz 6 tjedana trajanja tečaja, polaznici su se upoznali s kompletnim programom odobrenim od Hrvatskog planinarskog saveza gdje su naučili sve potrebno kako bi samostalno mogli otići na stijenu, snaći se u prirodi i uživati u sportskom penjanju uz ispravnu primjenu svih tehnika. Na predavanjima/treninzima koji su se održavali 2 puta tjedno naučilo se vezanje i primjena 10tak čvorova, ponešto o povijesti sportskog penjanja, penjačkim natjecanjima i pravilima, povezanosti s planinarstvom i alpinizmom, opasnostima u planinama i prvoj pomoći. Osim teoretskog dijela, vježbale su se penjačke tehnike i rad sa penjačkom opremom. Vikendi su bili rezervirani za izlete na kojima su tečajci imali priliku isprobati naučene vještine na prirodnoj stijeni. Zadnji je organiziran 2dnevni izlet na kojem se penjalo u navezu smjer od više dužina. Osim toga, odrađena je i posjeta zatvorenoj penačkoj dvorani (Fothia Zapad).

Završni ispit_1

Na ispitu se moralo pokazati teoretsko znanje na pismenom dijelu, nakon čega je uslijedila provjera vezanja i primjene naučenih čvorova. Nakon toga, tečajci su demonstrirali rad sa spravicama za osiguravanje (pločica i gri-gri), te na kraju pokazali naučene penjačke tehnike na školskoj smjeri koju su morali postaviti uz pomoć dostupne opreme te se na vrhu prevezati. Svi polaznici pokazali su da su dobro savladali znanje i tehnike koje su im prenijeli njihovi instruktori i uspješno završili školu!

Završni ispit_5

Na kraju, mora se spomenuti trud instruktora koji su volonterski i nesebično, kao i inače, odvajali svoje vrijeme kako bi tečajce podučili potrebnim vještinama, ukazivali im na njihove pogreške i trudili se da ispravno savladaju svaki dio tečaja te ih pratili na izletima. Najaktivniji i najzaslužniji za održavanje škole je svakako bio Saša Jurić koji je neumorno pokazivao čvorove, radio raspored predavanja, pratio polaznost i bilježio napredak pojedinih tečajaca. Tu je i vođa škole, naš najiskusniji član i el presidente Siniša Atlija koji je tečajcima prenio svoje bogato iskustvo i znanje. U svemu su pomogli još instruktori Majda Skračić, Mihael Štefić, Stipe Košćak i Zvonimir Popović. Ne smijemo zaboraviti i druge članove koji pomogli kod organizacije pojedinih predavanja, kao što su Adela Ušanović koja je pokazala prvu pomoć i Kristijan Katić koji je demonstrirao ispravno zagrijavanje, kao i sve ostale koji su imalo pripomogli da se održi još jedna škola SPK Gripa i oformi nova generacija sportskih penjača.

Završni ispit_10

I sami tečajci su prepoznali trud njihovih instruktora, osobito Saše, kojemu su na kraju poklonili majicu s natpisom "Sašini sljedbenici". :)

Nadamo se nastavku penjanja i druženja, što na Tornju, što na izletima. Do tada leti penjački pozdrav, kako bi rekao naš Siniša, always strong!
Naravno, fotke sa ispita i ostalih događanja u školi su u galeriji, pa bacite oko i klik! :)

Komentari  

#2 Siniša Atlija 2014-06-19 17:50
ne, ja kažem always weak!
#1 Zvonimir Popović 2014-06-17 14:58
Čestitke školarcima i instruktorima!

Samo članovi imaju pravo komentiranja.