Kako bi približili sportsko penjanje zainteresiranima i privukli potencijalne kandidate za nadolazeću školu penjanja, u subotu 26.4.2014. u 10.00h na Vodotornju održana je "mala škola penjanja". Radi se o kratkom tečaju u kojem je zamišljeno prisutnima objasniti temeljne pojmove vezane za sportsko penjanje i razbiti koju predrasudu o opasnostima ovog sporta.

Mala škola penjanja 26.4.2014._10

Planirane teme obuhvatile su opis sportskog penjanja kao discipline i kako se razlikuje od planinarenja i alpinizma, zatim pojašnjenje kako nastaje sportsko-penjačka smjer, kako se priprema stijena za penjanje i koja je oprema potrebna za penjanje iste. Pokazana je sva potrebna oprema (uže, penjačice, kacige, kompleti, spravice, karabineri, gurtne...) uz kratak opis i demonstraciju rada. Istaknuta je važnost komunikacije penjačkog para i objašnjeno nekoliko osnovnih penjačkih tehnika. Na kraju, prisutni su mogli isprobati penjanje na top-rope na lakšim smjerima.

Mala škola penjanja 26.4.2014._2

Maloj školi penjanja prisustvovalo je 20tak zainteresiranih posjetitelja različitih godina, od osnovnoškolaca do 50togodišnjaka. Osim iz Bjelovara, posjetila nas je i skupina planinara iz Ivanića.

Na kraju, prisutni su dobili informacije o održavanju prave penjačke škole koja počinje 6.5.2014., a penjanje se nastavilo sve do popodnevnih sati. Najaktivniji su, naravno, bili najmlađi koji se neumorno izmjenjivali na penjačkim smjerima Vodotornja.

Mala škola penjanja 26.4.2014._5

Hvala svima koji su se odazvali i svim članovima koji su pomogli u održavanju male škole. Vidimo se 6.5.2014.!
Nekoliko fotki sa događanja pogledajte u našoj galeriji.

 

Tekst: Zvonimir P
Fotke: Kristijan K i Zvonimir P

Samo članovi imaju pravo komentiranja.