Ove subote (30.11.2013.) Bjelovar je bio domaćin 1. kola slovensko-hrvatskog otvorenog prvenstva u lednom penjanju.
Događaj je organizirao Sportsko penjački klub Grip iz Bjelovara, na čelu sa Sinišom Atlijom koji je bio službeni postavljač smjerova i sudac na natjecanju.

lednopenjanje_15

Dry tooling

Za one koji ne znaju, radi se o natjecanju u dry toolingu, odnosno simulaciji lednog penjanja koje se na razini Hrvatske održava već duži niz godina. Ove godine natjecanje je prošireno na susjednu Sloveniju gdje već postoji velik broj aktivnih lednih penjača.
Ledno penjanje razvilo se iz alpinizma kada su penjači morali savladati određeni dio zaleđene stijene. Zbog toga su morali pronaći tehnike i načine savladavanja kao i najpraktičniju opremu za penjanje leda. S vremenom i razvojem penjanja, led je postao nešto što su penjači željeli penjati. Uskoro su počeli tražiti nove izazove, i tako je rođeno kombinirano penjanje (mix). Radi se o vrsti penjanja pri kojoj se dijelom penje po ledu, a dijelom po stijeni, tj. gdje se zaleđeni dijelovi stijene spajaju dijelovima po suhoj stijeni, a sve sa potpuno istom opremom - onom za ledno penjanje. Na kraju je nastao dry tooling - penjanje alatima po suhoj stijeni, isprva kao trening za kombinirano penjanje, a sad već kao disciplina u kojoj je moguće naći najteže penjačke probleme.

Bjelovar je po 7. put domaćin ovakvog natjecanja i može se pohvaliti jednim od najboljih poligona za vježbanje i natjecanje u ovom dijelu Hrvatske: Vodotornju koji svojom visinom i konstrukcijom omogućuje postavljanje svih vrsta penjačkih smjeri i problema.
Također, ovaj sport predložen je za uvrštenje među službene olimpijske sportove na zimskim olimpijskim igrama, te će na olimpijadi 2014. biti održana demonstracija ove discipline. Hrvatska će zasigurno biti zapažena u ovakvim natjecanjima pošto već sada imamo reprezentaciju i pojedince koji osvajaju postolja na europskim i svjetskim natjecanjima. Neki od njih sudjelovali su na natjecanju u Bjelovaru ove subote.

Tradicionalni događaj u Bjelovaru

Pripreme za natjecanje odrađene u nekoliko radnih akcija gdje su postavljene smjeri, očišćen Toranj, organizirana klopa i piće, za što je potrebno pohvaliti sve članove koji su pri tome pomogli.
Poseban doprinos ponovo je dao Siniša Atlija koji je neumorno odradio potrebne zadatke i prisustvao svim radovima. Zajedno sa Sašom Jurićem i Mariom Vargom u četvrtak i petak odradili su zadnje pripreme: postavljanje kompleta i potrebnih užadi, te je sve bilo spremno za subotnju tekmu.

Ovo je bilo 7. po redu natjecanje u Bjelovaru, a održano je u muškoj kategoriji. U ženskoj konkureciji prijavljena je samo jedna natjecateljica pa je pitanje pobjednice bilo odmah riješeno :)
Ukupno se prijavilo 15 natjecatelja. U jakoj konkurenciji iskusnih penjača pristiglih iz Rijeke, Ogulina, Siska i Zagreba te gostiju iz Slovenije, boje SPK GRIP-a branili su Mihael Štefić, Rudi Oškera, Dalibor Pleskalt i Zvonimir Popović, pred 30tak gledaoca.

Prvi natjecatelji pristigli su oko već oko 8.00h na Toranj gdje ih je dočekao vrući čaj za koje su se brinule Nina Horvat, Katarina Belančić i Tanja Turina. Za snagu pobrinuo se naš Rudi Oškera koji je ispred Pekare Oškera donirao kruh, peciva i slastice za doručak, a dodatnu energiju dobili smo konzumacijom grickalica i keksa koje je donirao Koestlin Bjelovar.
Iako je vremenska prognoza bila povoljna, ujutro su postavljena 2 šatora (hvala HGSSu i Mariu V na ustupanju šatora!) brzom akcijom prisutnih Gripovaca.
Uz najavu medijskog pokrovitelja Radio Terezije, natjecanje je počelo oko 10.00h kada su se natjecatelji morali dokazati na kvalifikacijskoj smjeri dužine 30 metara gdje je postavljač Siniša Atlija priredio raznovrsne probleme i tehnike penjanja: od drvenih trupaca, zareza u betonu do penjanja u stropu i prelaska na vrh kupole vodotornja.
Nakon ždrijeba krenulo je penjanje uz podršku prisutnih natjecatelja i gledatelja. Uz Sinišu Atliju, sudac na natjecanju bio je Žiga Šter, sudac s međunarodnom licencom!
Najboljih 8 penjača se nakon kvalifikacija plasiralo u finale.

U finalnoj smjeri, u 8 minuta dozvoljenog vremena potrebno je bilo popeti prevjesni dio koji se sastojao od dugih i teških gibova, te doći do vrha smjeri na drvenom jarbolu.
Ove godine je finalna smjer bila sakrivena ceradom do samog početka finala, kad ju je svečano otvorio naš Mario Varga :) Natjecatelji su tad imali 6 minuta za pregled smjeri, te su se tada zaputili u izolaciju.
U muškoj kategoriji najbolji je bio Janez Svoljšak iz Slovenije, koji je finalnu smjer popeo 46 sekundi brže od drugoplasiranog Aleksandra Mataruge (RAK). Treći je bio Damir Behlić (RAK/PK Bolt).
Konačni poredak možete dohvatiti ovdje.

Na kraju pobjednicima su uručene medalje, šalice sa zimskim motivom Bjelovara te poklon paket našeg sponzora Koestlina!
Iako je ovaj put ostala bez medalje, jedina prijavljena ženska natjecateljica Morana Durbešić nagrađena je poklon paketom i kuglicom za bor s motivom Bjelovara.
U jakoj konkurenciji našem Mihaelu malo je nedostajalo da se plasira u finale i okuša u zahtjevnoj smjeri.

Dobra organizacija i penjačko druženje

Za okrepu i održavanje tjelesne temperature odlično je poslužio vinski gulaš koji su skuhali Ljiljana i Josip Popović, kojima zahvaljujemo na angažmanu.

Na kraju, zahvaljujemo se svim članovima SPK Grip koji su pomogli u realizaciji ovog događaja.
Hvala Pekari Oškera na donacijama kruha i peciva!
Hvala Koestlinu i Igoru Horvatu koji je zaslužan za Koestlinove slastice i poklon pakete. Hvala Saši J i Kruni P koji su se brinuli oko osiguravanja penjača i tehničkih detalja.
Hvala Nini H, Katarini B i Tanji T na kuhanju čaja i vina. Osim toga, hvala Nini na pomaganju sucu s mjerenjem vremena.
Hvala Stipi K koji je dizajnirao i izradio plakate!
Hvala i svima ostalima koji su na neki način pomogli u realizaciji ovog događanja i svima koji su došli navijati i gledati natjecanje, kao i lokalnim medijima koji su pratili i promovirali ovaj događaj.

Na kraju, veliko i najveće hvala Siniši A koji je ponovno uložio ogroman trud i pregršt vlastitog vremena i materijala kako bi priredio smjeri za održavanje Kupa.

Fotke s natjecanja potražite u našoj galeriji fotografija!

Samo članovi imaju pravo komentiranja.