Kad bi pitali postoji li centralno mjesto za razmjenu informacija i uspjeha penjača, nešto poput penjačkog facebooka, odgovor bi bio jednostavan - www.8a.nu.

8a.nu je globalna stranica koju je osnovao Jens Larssen još 1999.godine. U početku je stranica je zamišljena kao portal sportskog penjanja za Gothenborg u Švedskoj, ali je brzo porasla i postala najveća dostupna baza penjačkih smjerova.
Uz to, razvijen je sustav ocjenjivanja penjačkih uspjeha i uspona, pa penjači diljem svijeta mogu bilježiti i pratiti svoj napredak u penjanju, pa čak i u treniranju, a omogućeno je i komentirati pojedine smjeri i penjališta. Na taj način svaki penjač može stvoriti osobni zapis svojih postignuća, a ujedno se i "natjecati" s desecima tisuća penjača diljem svijeta registriranih na ovoj stranici.

Na 8a.nu je tako moguće dobiti razne ljestice uspješnosti penjača, a nama je zanimljivo pratiti rang-listu za Hrvatsku. Već neko vrijeme naš Mihael Štefić kotira vrlo visoko na navedenoj ljestvici, točnije među prvih 5 najboljih penjača u Hrvatskoj. Trenutno je na 4. mjestu, dok je nedavno bio na odličnom 2. mjestu. Odličan je to uspjeh, ali i očekivan, osobito kad se baci pogled na Mihaelov impozantan penjački karton koji broji 519 ispenjanih smjeri, od čega je 34 ocjenjeno 8a i teže! Nedostatak adekvatnih uvjeta za trening tijekom cijele godine, što je jedan od glavnih problema našeg Kluba, samo može još više naglasiti Mihaelov talent, upornost i ljubav prema penjanju koji su dali ovakve odlične rezultate!

Držimo fige Mihaelu da nastavi sa nizanjem odličnih i teških uspona! A svim zainteresiranim penjačima koji još nisu posjetili 8a.nu toplo preporučamo da bace oko.
Always strong!

Samo članovi imaju pravo komentiranja.