Ovaj vikend plan je kanjon Paklenice. U dogovoru sa Ljubom polazak za Starigrad pada u petak poslije radnog dana. Putem za Zagreb kupim Dašu u Popovcu, zatim Ljubu u Zagrebu. U Starigrad dolazimo oko 22h, noćimo u Dedinom apartmanu (Deda = Igor Čorko).

 

Subota 16.06.2018.
Ustajemo u 7h, vrijeme ne može biti bolje (oblačno, malo vjetra) za to doba godine. Dašo i Ljubo odlaze do Anića kuka te penju Black magic woman (7b+). Smjer ima 13 dužina od kojih su dvije dužine 4-ke, četiri dužine 5-ice, šest dužina 6-ica, te treća dužina odozgo „detalj“ 7b+ - bravo dečki! Za to vrijeme Sebastian Cotting i ja (Mihael Štefić) penjemo u kanjonu. Sebastian se baca na projektiranje Moskita (8b) gdje, moram priznati izgleda očajno.. Nakon njegovog pokušaja zagrijavanje nastupa u Kineskom sindromu (7a+), zatim odlazimo u Gornju rupu gdje Marko daje pokušaju u Los compadres de puta madre (8a+). Marko ne uspjeva proći detalj, ali kako je izgledalo past će uskoro! Ulazim u Žrelo (8a+) uz beta-e koje mi Seb daje.. Smjer relativno lako prolazim. Prvi dio smjera do odmora mogao bi biti ocjene 7b+, te po mišljenju Seba detalj smjera je boulder težine cca 7A+. Obojica uzimamo dugu pauzu. Tokom pauziranja dolazi ostatak ekipe iz Zagreba: Ana, Ines, Sara te Neven. Cure odlaze na sektor Kozarice, Neven ostaje na Ljuski gdje penje neku „pticu“. Seb daje ozbiljni pokušaj u Moskitu, ne ide po planu, trga nožište i smjer mu postaje malo teži (zanemarivo), te neko vrijeme poušava pronači drugu beta-u. Dolazi i moje vrijeme, ulazim u Žrelo. U lakšem dijelu smjera otežavam si koliko je moguće, ali neka „rest“ je tu.. Dobro odmoran, ulazim u „crux“, trebam dići lijevu nogu i produžiti na jug (bolji oprimak na stijeni ne postoji), noga mi prokliže i nekim čudom.. Padam, normalno.. Opet poduža pauza, jelo.. Seb ulazi u Moskita i penje ga sa „lakoćom“. Moskito mu postaje prvi 8b sportski smjer.. Inače Sebastian (22 godine) je iz Švicarske gdje je za projekt imao The story of two worlds (8C) kojeg je popeo ove godine. Story je projektirao 3 i pol godine. Sat vremena kasnije ulazim opet i penjem Žrelo iz trećeg pokušaja, što mi postaje prvi 8a+ u danu. Kasnije penjemo u Donjoj rupi zadovoljni sa današnjim usponima.

Nedjelja 17.06.2018.
Danas ustajemo nešto kasnije, cca 8h. Pod stijenom smo oko 10h, uvjeti su 3x gori nego prijašnjeg dana. Svima nam je plan penjati u Donjoj rupi, zagrijavamo se u lakšim smjerovima. Dašo i ja se bacamo na Botanički vrt (8a+) uz Ljubinu potporu. Ljubu bode Aglaia (8a+). Botanički vrt probao sam prije kojih mjesec dana gdje sam u prvom pokušaju rasjekao jagodicu, te odmah odustao. Dašo prvi ulazi, iprobava gibove i sve u svemu dobro mu ide. Zatim ulazim i ja. Karakteristika smjera je ta što je više na tehniku sa vrlo sitnim oprimcima.. Ljubo svojim ulaskom uspjeva pronaći beta-u za detalj gdje koristi petu i lijevom rukom dugi gib na podhvat.. Uglavnom, bravo! Ana i Kmeco za to vrijeme penju u Veleshit-u i Karenin-u. Ines,Sara i Seb u Kozaricama pokušavaju riješiti dugove. Ulazi Dašo i drugi put gdje pada u prvom detalju sa čudnim izvlačenjem, kada probate vidjet ćete... :) Ok, moj red.. Prolazim prvi detalj, odmaram, dolazi drugi detalj gdje radim grešku, opet ista priča.. Padam.. Kratko odmaramo, Dašo je nestrpljiv kao i ja, ulazi u smjer i opet ga zezne prvi detalj, uglavnom bilo je OK. Dajem četvrti pokušaj odnosno treći danas i prolazim smjer bez prevelike muke! Za Kraj dana Ljubo daje pokušaj u Aglaia-i, prima podhvat diže lijevu nogu i u tom trenutku ma noga proklizava.. Sve u svemu bilo je solide, drugi dolazak i pada!

Hmm, što sada za produženi vikend?

Tekst: Mihael Štefić

Samo članovi imaju pravo komentiranja.