Povijest sportskog penjanja u Bjelovaru

Davne 1985. godine započelo je sportsko penjanje u Bjelovaru. Prvi koji se je počeo baviti ovakvom vrstom sporta u našem gradu bio je Siniša Atlija. Osim što se bavi sportskim penjanjem, Siniša je član HGSS-a, Atletskog kluba Bjelovar, Biciklističkog kluba te je predsjednik Alpinističkog odsjeka HPD-a Bilogora Bjelovar. On je jedan od prvih koji su 1993. godine počeli intenzivnije opremati penjalište na Kalniku.

Tih ratnih godina još nisu postojale velike mogućnosti za opremanje vježbališta i dvorana s umjetnim stijenama pa se najčešće treniralo na Kalniku, zidu sadašnjeg Prekršajnog suda u Bjelovaru ili Sinišinom tavanu.

Tek u zimi 2000. godine počinje pravi razvoj ekstremnog sporta kada je održana prva alpinistička škola u Bjelovaru. Nekolicina polaznika pokazala je veći interes i za sportsko penjanje pa je u ožujku 2001. godine osnovan Sportsko penjački odsjek u HPD-u Bilogora Bjelovar. Malobrojni i uporni članovi odlazili su na takmičenja i penjanje diljem Hrvatske te postizali zapažene uspjehe u Zagrebu, Splitu i Rovinju. Od Ministarstva Obrane Republike Hrvatske dobiven je dio vodotornja, smještenog u parku Borik, kao novo vježbalište. Svojim trudom i novcem mladi članovi Mario Varga i Marin Španić zajedno sa Sinišom Atlijom opremaju vodotoranj grifovima, užadi i ostalom opremom. Od tada je vodotoranj glavni poligon za vježbanje bjelovarskih penjača.

Sa željom da se ovaj sport što više popularizira 2006. godine organizirana je prva škola sportskog penjanja u Bjelovaru. U školu je upisano 17 polaznika iz Bjelovara, Đurđevca i Koprivnice od kojih je 12 uspješno završilo školu. Nakon toga svake godine se održi po jedna škola sportskog penjanja sa sve većim interesom ljudi za ovaj sport.

Zbog usklađivanja sa zakonom o sportu i velikog broja članova, 13. kolovoza 2009. godine osnovan je sportsko penjački klub GRIP Bjelovar. Klub broji oko 30 aktivnih članova čija napredovanja i rezultate možete pratiti na našoj internet stranici.