Ove nedjelje (23.11.2014.) Bjelovar je bio domaćin 2. kola hrvatsko-slovenskog otvorenog prvenstva u lednom penjanju.
Događaj je organizirao Sportsko penjački klub Grip iz Bjelovara, Hrvatski planinarski savez, Komisija za alpinizam HPS-a i Planinska zveza Slovenije.
Glavni i odgovorni na ovom 2. kolu natjecanja bio je Siniša Atlija koji je bio službeni postavljač smjerova i sudac na natjecanju.

 

2. kolo SLO-HR otvorenog prvenstva u lednom penjanju_1

Dry tooling

Za one koji ne znaju, radi se o natjecanju u dry toolingu, odnosno simulaciji lednog penjanja koje se na razini Hrvatske održava već duži niz godina. Ove godine natjecanje je prošireno na susjednu Sloveniju gdje već postoji velik broj aktivnih lednih penjača.
Ledno penjanje razvilo se iz alpinizma kada su penjači morali savladati određeni dio zaleđene stijene. Zbog toga su morali pronaći tehnike i načine savladavanja kao i najpraktičniju opremu za penjanje leda. S vremenom i razvojem penjanja, led je postao nešto što su penjači željeli penjati. Uskoro su počeli tražiti nove izazove, i tako je rođeno kombinirano penjanje (mix). Radi se o vrsti penjanja pri kojoj se dijelom penje po ledu, a dijelom po stijeni, tj. gdje se zaleđeni dijelovi stijene spajaju dijelovima po suhoj stijeni, a sve sa potpuno istom opremom - onom za ledno penjanje. Na kraju je nastao dry tooling - penjanje alatima po suhoj stijeni, isprva kao trening za kombinirano penjanje, a sad već kao disciplina u kojoj je moguće naći najteže penjačke probleme.

2. kolo SLO-HR otvorenog prvenstva u lednom penjanju_5

Bjelovar je ove godine po 8. put domaćin ovakvog natjecanja i može se pohvaliti jednim od najboljih poligona za vježbanje i natjecanje u ovom dijelu Hrvatske: Vodotornju koji svojom visinom i konstrukcijom omogućuje postavljanje svih vrsta penjačkih smjeri i problema.

Tradicionalni događaj u Bjelovaru

Pripreme za natjecanje odrađene u nekoliko radnih akcija gdje su postavljene smjeri, očišćen Toranj, organizirana klopa i piće, za što je potrebno pohvaliti sve članove koji su pri tome pomogli.
Poseban doprinos ponovo je dao Siniša Atlija koji je neumorno odradio potrebne zadatke i prisustvao svim radovima. Zajedno sa Sašom Jurićem i Mariom Vargom odradili su zadnje pripreme: postavljanje kompleta i potrebnih užadi, te je sve bilo spremno za nedjeljnu tekmu.

2. kolo SLO-HR otvorenog prvenstva u lednom penjanju_2

Ovo je bilo 8. po redu natjecanje u Bjelovaru, a održano je u muškoj  i ženskoj kategoriji.
Ukupno se prijavilo 7 natjecatelja i 3 natjecateljice. U jakoj konkurenciji iskusnih penjača pristiglih iz Zagreba, Varaždina te gostiju iz Slovenije, boje SPK GRIP-a branio je naš mladi as Mihael Štefić.

Prvi natjecatelji pristigli su oko već oko 8.00h na Toranj gdje ih je dočekao vrući čaj i peciva za koje se pobrinuo naš Rudi Oškera koji je ispred Pekare Oškera donirao kruh, peciva i slastice za doručak, a dodatnu energiju dobili smo konzumacijom grickalica i keksa koje je donirao Koestlin Bjelovar.

2. kolo SLO-HR otvorenog prvenstva u lednom penjanju_25


Natjecanje je počelo oko 10.00h kada su se natjecatelji morali dokazati na kvalifikacijskoj smjeri dužine 30 metara gdje je postavljač Siniša Atlija priredio raznovrsne probleme i tehnike penjanja: od drvenih trupaca, zareza u betonu do penjanja u stropu i prelaska na vrh kupole vodotornja.
Nakon ždrijeba krenulo je penjanje uz podršku prisutnih natjecatelja, gledatelja i medija. Zbog malog broja prijavljenih natjecatelja na kvalifikacijskoj smjeri odlučivalo se o poretku penjača za finale.

2. kolo SLO-HR otvorenog prvenstva u lednom penjanju_27

U finalnoj smjeri, u 8 minuta dozvoljenog vremena potrebno je bilo popeti prevjesni dio koji se sastojao od dugih i teških gibova, te doći do vrha smjeri na drvenom jarbolu.
Kao i prošle godine, finalna smjer bila je sakrivena ceradom do samog početka finala. Nakon što je finale otvoreno, natjecatelji su imali nekoliko minuta za pregled smjeri, te su se tada zaputili u izolaciju.

U muškoj kategoriji najbolji je bio Janez Svoljšak iz Slovenije (AO Kranj), koji je jedini popeo finalnu smjer u dozvoljenom vremenu, dok je drugoplasiranom Mariju Musulin (SPK Direkt) vrijeme isteklo tek nekoliko metara prije kraja, no ipak je dovršio smjer u potpunosti. Treće mjesto zauzeo je Nace Gregorinič (AO Kranj).

2. kolo SLO-HR otvorenog prvenstva u lednom penjanju_29

 

U ženskoj kategoriji pobjedu je odnijela Lucija Brkan iz AO Velebit, drugoplasirana je bila Sanda Banović iz AO Željezničara, dok je na trećem mjestu završila Tajana Meter iz AO Velebit.

2. kolo SLO-HR otvorenog prvenstva u lednom penjanju_34

Na kraju pobjednicima su uručene medalje i poklon paketi našeg sponzora Koestlina!
Moramo spomenuti da je u jakoj konkurenciji naš Mihael Štefić zauzeo 5. mjesto. Čestitamo!

Iako su se penjači morali pomučiti da svladaju smjer koju je priredio Siniša, nakon natjecanja još su našli snage da na obližnjem street workout poligonu isprobaju koju zahtjevniju vježbu :)

Dobra organizacija i penjačko druženje

Za okrepu i održavanje tjelesne temperature odlično je poslužio grah koji su skuhali Ljiljana i Josip Popović, kojima zahvaljujemo na angažmanu.

Na kraju, zahvaljujemo se svim članovima SPK Grip koji su pomogli u realizaciji ovog događaja.
Hvala Pekari Oškera na donacijama kruha i peciva!
Hvala Koestlinu i Igoru Horvatu koji je zaslužan za Koestlinove slastice i poklon pakete.

Hvala Zvonimiru Popoviću koji je bio zadužen za odnose s medijima i donatorima, te koji je napisao ovaj dobar osvrt na takmičenje.(El Presidente)

Hvala Saši Juriću koji se brinuo oko osiguravanja penjača i tehničkih detalja, te same organizacije.

Hvala Katarini Belančić i Tanji Turini na pomoći oko posluživanja natjecatelja i mjerenju vremena.
Hvala Stipi Košćaku koji je dizajnirao plakate!
Hvala Miji Vrbanac iz Komisije za alpinizam koja je organizira natjecanje i povjerava nam održavanje ovakvog događanja.
Hvala i svima ostalima koji su na neki način pomogli u realizaciji ovog događanja i svima koji su došli navijati i gledati natjecanje, kao i lokalnim medijima koji su pratili i promovirali ovaj događaj.

Na kraju, veliko i najveće hvala Siniši Atliji koji je ponovno uložio ogroman trud i pregršt vlastitog vremena i materijala kako bi priredio smjeri za održavanje Kupa.

Fotke s natjecanja potražite u našoj galeriji fotografija!

Samo članovi imaju pravo komentiranja.